در حال حاضر، روشهای متفاوتی برای طراحی ظروف سرامیکی توسط طراحان صورت میگیرد. ظروف سرامیکی مرغوب و نامرغوب در بازارها فراوان است. هنگامی که شما قصد خرید ظروف سرامیکی را دارید، قطعا کیفیت و مرغوبیت محصول، برای شما در اولویت است و به آن اهمیت میدهید. برخی افراد تصور میکنند برای آشنایی با مشخصات و ویژگیهای ظروف سرامیکی، باید کلاس سرامیکسازی بروند و یا اینکه طرز تهیه و طراحی این محصول را بدانند تا بتوانند سرامیک مرغوب و نامرغوب را تشخیص دهند. ما در این مقاله قصد داریم مطالبی درباره آشنایی با سرامیک مرغوب خدمت شما ارائه دهیم تا اگر قصد خرید ظروف سرامیکی را دارید، ظروف سرامیکی باکیفیت را به راحتی تشخیص دهید و دچار سردرگرمی نشوید. اینگونه با اطمینان خرید میکنید و از آن راضی میمانید. با خواندن این مقاله، شما میتوانید به راحتی، بدون نیاز به تلف کردن وقت، بدون هدر دادن هزینه و با دانستن چند نکته ریز و مهم درباره ظروف سرامیکی، مرغوب بودن و یا اصل نبودن و بیکیفیت بودن این ظروف را تشخیص دهید.
ظروف سرامیکی
سرامیک یک اصطلاح کلی برای هر ظرفی است که از خاک رس ساخته میشود، شکل میگیرد و سپس در اثر حرارت مقاوم میشود. گاهی خاک رس را با مواد دیگر و آب مخلوط میکنند. این ظروف قابل شکستن هستند اما سخت، بادوام و مقاوم در برابر خوردگی هستند. ظروف سرامیکی سنتی جهت استفاده در مایکروفر مشکلی را بهوجود نمیآورند، زیرا میتوانند دمای بالا را تحمل کنند. این بدان معنی است که سرامیک نه تنها برای ساخت لیوان، بشقاب و کاسه استفاده میشود، بلکه از ظروف سرامیکی برای ساخت ماهیتابه یا به عنوان یک پوشش نچسب طبیعی و غیر سمی استفاده میشود.
انواع سرامیک
سه نوع اصلی سرامیک عبارتاند از:
- ظروف سنگی: این یک سبک بسیار بادوام از سرامیک است. این سرامیک سخت، قوی و غیر متخلخل در دماهای بالا (2000 تا 2400 درجه فارنهایت) ساخته میشود تا زمانی که منجمد شود (مانند شیشه). ظروف سنگی را میتوان در رنگهای خاک رس مختلف ساخت اما ماتتر از چینی هستند. میتوانید از ظروف سنگی برای پخت، آشپزی، نگهداری یا سرو غذا استفاده کنید.
- ظروف سفالی: این نوع سرامیک در دماهای پایینتر (1200 درجه فارنهایت یا کمتر) ساخته میشود؛ بنابراین نسبت به سایر انواع سرامیک شکنندهتر هستند. این ظرف کمی متخلخل است، بنابراین معمولاً یکبار پخته میشود، سپس لعاب میشود و برای بار دوم پخته میشود. ظروف سفالی ضخیم و سنگین هستند و به راحتی خرد میشوند، اما نسبت به بقیه قیمت کمتری دارند.
- پرسلن: در دمای بیش از 2300 درجه فارنهایت و گاهی حتی 2600 درجه فارنهایت ساخته میشود. بنابراین، بسیار سخت بوده و به رنگ سفید و شفاف است. با پیشرفت تکنولوژی مدرن، تفاوت بین ظروف چینی و سنگی کاهش یافته است؛ زیرا آنها هر دو در دمای بسیار بالا تولید میشوند و تفاوت اصلی آنها رنگ است. با وجود اینکه پرسلن یک نوع سرامیک است، اما هنوز تفاوتهایی بین سرامیک کلاسیک و چینی وجود دارد.
خواص ظروف سرامیکی به شرح زیر است:
- مقاوم در برابر حرارت (نقطه ذوب بالا)
- بادوام (ماندگاری بالا)
- مقاوم، سخت و قوی
- با مواد شیمیایی، واکنش نشان نمیدهد.
- اگر دچار شوک فیزیکی یا حرارتی شوند، ممکن است شکسته شوند.
روشهای تزیین ظروف سرامیکی
شیوههای گوناگونی برای طراحی و تزیین ظروف سرامیکی بهکار میرود. لعابزنی، یکی از این روشها است که به صورت نقشها و شکلهای گوناگونی جهت تزیین دادن به ظروف، بهکار میرود و خوشبختانه ظروف سرامیکی، خاصیت لعابپذیری زیادی دارند.
طراحیهایی مانند نقاشی، کندهکاری و یا خطاطی، جزو روشهای دیگری برای تزیین کردن ظروف سفالی هستند. علاوه بر لعابزنی، روشهای ذکر شده نیز قدمت بالایی دارند و از روشهای قدیمی هستند. یکی از شیوههای آشنایی با سرامیک مرغوب و تشخیص باکیفیت بودن و یا بیکیفیت بودن این ظروف، همین کندهکاریها، خطاطیها، طرح و نقشهایی هستند که روی این ظروف به کار رفتهاند.
تشخیص کیفیت ظروف سرامیکی بدون لعاب
اگر ظروف سرامیکی مد نظر شما، بدون لعاب بوده و شما قصد دارید مرغوبیت آن را بسنجید، میتوانید از روشهای زیر کمک بگیرید:
- اولین نکته برای آشنایی با سرامیک مرغوب و با کیفیت، حفظ تعادل ظرف سرامیکی روی سطح صاف میباشد. اگر شما این ظرف را روی سطح مسطحی قرار دهید، میبایست تقارن داشته باشد و تعادل آن حفظ شود.
- ظرف سرامیکی نباید هیچگونه ترکخوردگی، شکستگی، سوختگی و یا لبپر شدگی داشته باشد.
- ظرف سرامیکی باید کاملا یکنواخت و بدون هیچگونه ناهمواری باشد.
- یکی دیگر از نکتههای مهم آشنایی با سرامیک مرغوب، توجه کردن به طرح روی ظرف است. این طراحیها و نقشها باید برگرفته از فرهنگ، سنت و اصالت ایرانی باشند.
تشخیص کیفیت ظروف سرامیکی لعابدار
برای تشخیص دادن مرغوبیت محصول و ظروف سرامیکی، میبایست به بعضی نکتههای ریز و مهم توجه زیادی کرد. به عنوان مثال، برخی ظروف سرامیکی، توسط روغن جلا و برخی مادههای گوناگونی مثل واکس، جهت لعابدار کردن، ساخته میشوند. هنگامی که این ظروف با این مواد پوشش یابند، ظرف حالتی چرم و یا چوبی به خود میگیرد؛ در این صورت، این ظرف در زمینه هنر، سنت و فرهنگ ایرانی کاملا بیاعتبار و بیاهمیت بوده و جزو ظروف سرامیکی نامرغوب محسوب میشوند.
برای تشخیص ظروف سرامیکی لعابدار، توجه به نکات زیر میتواند فوقالعاده تاثیرگذار باشد:
- لعابی که جهت لعابداری در ظروف سرامیکی استفاده میشود، باید بدون سرب باشد. زیرا سرب داشتن ظروف، باعث مسمومیت افراد میشود. در نتیجه استفاده از لعابهای فریت و لعابهای قلیایی قابل قبول هستند. بهتر است از انواع گوناگون لعابهای سرامیکی اطلاعات کسب کنید تا در این زمینه به شما کمک کند.
- یکی دیگر از روشهایی که از کیفیت و مرغوبیت ظروف سرامیکی کم میکند، پریدگی در لعاب و همچنین ناقص بودن لعاب در ظروف سرامیکی است؛ در این صورت نتیجه میشود که دقت مورد نیاز در مرحلههای گوناگون لعابکاری مثل مدت زمان و درجه پخت، به خوبی انجام نشده است.
- ظرافت و زیبایی اشکال، نقشها، خطوط و طراحیها روی ظروف سرامیکی باکیفیت و مرغوب، آشکار بوده و با چشم قابل تشخیص است. ظرافت ظروف سرامیکی مرغوب و غیر مرغوب را میتوان با چشم تشخیص داد و مقایسه کرد.
- ظروف سرامیکی باکیفیت و مرغوب، جهت بهدست آوردن خاصیت استحکام و مقاومت لازم، میبایست در کوره دو بار پخته شود. در نتیجه اگر ظرفی استحکام کافی را نداشته باشد، به این معنی است که دو بار در کوره به پخت کامل نرسیده و یا اینکه زمان پخت و درجه آن، مناسب نبوده. این روش، یکی دیگر از روشهای آشنایی با سرامیک مرغوب است.
- در هر بخشی از ایران که ظروف سرامیکی تولید میکنند معمولا از طرحها، نقشها و رنگهای مخصوص آن بخش و منطقه، استفاده میکنند. به عنوان مثال در طراحی این ظروف در میبد شهر در یزد، برای پسزمینه از رنگ سفید استفاده میکنند و معمولا اشکال و طراحیهای آن مرغ، خورشید و ماهی که رنگ آن کبالتی است، میباشد. در مثالی دیگر میتوان ظروف شهرضای اصفهان را نام برد که ظروف آن دارای لعابی هفت رنگ یا لاجوردی است که با سیاه قلم روی آن نقشهایی طراحی شده است.
دیگر روشهای آشنایی با سرامیک مرغوب به شرح زیر است:
- ظروف سرامیکی را روی کف دست خود نگه دارید، به آرامی سطح آن را با انگشتان خود بکوبید، اگر صدا واضح است، کیفیت خوب را نشان میدهد اما در حالی که صدایی بد و کسل کننده بدهد، نشان دهنده شکستگی و کیفیت نامرغوب است.
- اگر ظرف سرامیکی طرحدار، طلایی یا نقرهای است، آن را با انگشت خود محکم فشار و خراش دهید تا ببینید رنگ و طلا از بین میرود یا خیر.
- اگر ظروف غذاخوری سرامیکی یک دست کامل است، باید رنگ لعاب، طرح، درخشندگی و سبک هر قطعه را بررسی کنیم تا هماهنگ و متناسب باشد. رنگ هر قطعه باید یکسان باشد.
- لعاب معیوب و لکههای سیاهی روی ظرف نباشد.
- توجه کنید که آیا کف آن صاف است یا خیر. کف باید صیقلی و یکنواخت باشد و هیچ اثر فرورفتگی نداشته باشد. کف ظرف را با دستان خود لمس کنید تا ببینید تیز است یا نه. اگر تیز بود، افراد هنگام استفاده از آن ممکن است به راحتی آسیب بینند.
- آرم باید در مرکز و پایین باشد.
- محصولات و ظروف باید تمیز باشند. اگر محصولات کثیف هستند، باید جهت بهبود به موقع، به کارخانه اطلاع دهید تا از کاهش کیفیت در آینده جلوگیری شود.
- رنگ فنجان و نعلبکی باید ثابت باشد، از تنوع رنگ، به خصوص برای محصولات لعاب رنگی باید اجتناب شود.
- دسته فنجانی که به فنجان وصل است، نباید ترک داشته باشد، دسته باید در موقعیت صحیح و خارج از تراز باشد.
- در رابطه با قوری میتوان گفت دهانه را نمیتوان تغییر شکل داد و همچنین نمیتواند لعاب اضافی روی آن داشته باشد. دسته قوری نباید ترک داشته باشد.
- سوراخ قوری که از آن چایی جاری میشود، باید در محل مناسب، مرتب، به همان اندازه و بدون مانع، نه خیلی کوچک یا خیلی بزرگ باشد.
- درب قوری را گذاشته و کمی تکان دهید تا ببینید آیا درب قوری به اندازه کافی سفت است یا خیر. آب بریزید تا ببینید درب آن به راحتی جدا میشود یا خیر.
- رنگ درب قوری و بدنه قوری باید ثابت باشد، از تنوع رنگ، به خصوص برای محصولات لعاب رنگی باید اجتناب شود.
بررسی کیفیت ظرف سرامیک سفید
عموماً برای ظروفی که روزانه مورد استفاده قرار میگیرد مانند کاسه، قوری، لیوان، فنجان و..، قسمت داخلی آن به رنگ سفید ساده است. برای بشقابها و نعلبکیها، قسمت وسط آن نیز معمولاً بدون تزئین است.
مقاومت ظروف سرامیکی در برابر گرما و حرارت
ظروف سرامیکی معمولا هنگامی که در برابر گرما و حرارت قرار بگیرند، امکان خرد شدن دارند زیرا فقط فلزات هستند که میتوانند در برابر گرما و حرارت زیاد، آسیب نبینند. اگر میخواهید ظرف سرامیکی باکیفیت و مرغوبی داشته باشید، ظرفی را انتخاب کنید که از عایق فر برخوردار باشد.
برای اطمینان از ایمن بودن ظرف سرامیکی مورد نظر در برابر حرارت، میتوانید در بسته بندی، علائم مقاومت در گرما و حرارت را پیدا کنید و مطمئن شوید یا اینکه از فروشنده این موضوع را سوال کنید.
تشخیص مجسمههای سرامیکی مرغوب
نکاتی که تا اینجا گفته شد، در خصوص ظروف آشپزخانه که از جنس سرامیک هستند، بود. در این بخش به تشخیص دادن مجسمههای سرامیکی مرغوب و غیر مرغوب میپردازیم.
در خرید مجسمههای سرامیکی باید به جنس مواد بهکار رفته، کیفیت و نوع خاک بهکار رفته، کیفیت و نوع لعاب مجسمه، صاف بودن مجسمه و… توجه کرد. مرغوبیت و باکیفیت بودن مجسمههای سرامیکی به نوع و کیفیت خاک رسی بستگی دارد که هنگام ساخت مجسمه، از آن استفاده شده است. مجسمه سازان، به دلیل ویژگیها و خصوصیات فوقالعاده خاک رس، برای ساخت مجسمه از آن بهره میبرند. رسهایی که از جنس سفال هستند، انعطاف پذیری بالایی دارند که این ویژگی باعث میشود فرمدهی مجسمه، آسانتر شود. یکی دیگر از ویژگیهای خوب خاک رس سفالی، چسبناک بودن آن است که این امکان را میدهد در دمای پایین، خاک رس سفالی دارای مقاومت و استحکام شود.
خاک رس طبیعی، هنگامی مقاوم، مستحکم و بادوام میشود که در کوره خیلی داغی پخته شود اما کورههای بسیار بزرگ هم قیمت بالایی دارند و هم مکان زیادی را اشغال میکنند. این خاک تنها با وزش باد طی یک الی دو روز زمان میبرد تا خشک شود.
نوع دیگری از خاکها، خاک رس پلیمری میباشد که دارای مزیتهای زیادی است. بهترین خاکی که میتوان برای مجسمهسازی سرامیکی استفاده کرد، خاک رس پلیمری است. این خاک به راحتی و با سرعت بالا خشک میشود و نیاز نیست در کوره قرار بگیرد. کاملا بیخطر است؛ طوری که کودکان نیز به عنوان بازی مجسمهسازی میتوانند از این خاک استفاده کنند
برند تولیدکننده ظروف سرامیکی
با وجود پیشرفتها و استقبالی که از سوی مردم شکل گرفت، بسیاری از افراد برای بهدست آوردن سود، در زمینه خرید و فروش لوازم و ظروف سرامیکی فعالیت میکنند. برخی از این تولیدکنندگان از مواد بیکیفیت استفاده کرده و هیچکدام از مشخصات ظرف سرامیکی مرغوب را ندارد و ظروف بیکیفیت را به فروش میرسانند، اما برخی تولیدکنندگان همیشه از مواد مرغوب برای ساخت ظروف و لوازم سرامیکی استفاده میکنند و از کیفیت و مرغوبیت بالایی برخوردار هستند. این تولیدکنندگان قطعا بین مردم خوشنام بوده و معروف هستند و با بیشتر شدن مشتری، سعی میکنند کیفیت خود را افزایش دهند تا مشتری را وفادار خود نگه دارند. در نتیجه هنگامی که میخواهید ظروف سرامیکی مرغوبی خریداری کنید، حتما از مراکز معروفی که نام آن بین مردم رایج و شناخته شده است، خرید خود را انجام دهید.
کلام آخر
ما در این مقاله سعی کردیم راه و روشهای آشنایی با سرامیک مرغوب را به شما ارائه دهیم تا اگر قصد خرید ظروف باکیفیت را دارید، مرغوب بودن یا نامرغوب بودن ظروف را به راحتی تشخیص دهید و دچار سردرگرمی نشوید. در این صورت، از انتخاب خود راضی خواهید ماند. امید داریم با پیشرفت دانش و تحقیقات، روشهای بیشتری جهت آشنایی با سرامیک مرغوب توسط متخصصان یافت شود که انتخاب شما را آسانتر کند.