حصیر بافی یکی از هنرهای دستی و زیبای ایرانیان می­‌باشد که از دیرباز تاکنون مورد توجه همگان قرار گرفته است. این هنر زیبا که از جمله صنایع دستی منحصر به فرد به شمار می‌رود، با استفاده از الیاف مخصوص و نی به وجود می‌­آید. برگ درخت خرما، ساقه­‌ی گندم و به طور کلی نی­‌های منعطفی که در جلگه­‌های حاصل­خیز یافت می­‌شوند، مواردی هستند که در حصیر بافی از آن­‌ها استفاده می‌­شود. در واقع حصیر بافی پایه و اساس قالی­بافی است؛ زیرا با قراردادن نی­‌ها به صورت افقی و عمودی در کنار یک­دیگر نوعی بافت خاص به وجود می­‌آورند و در نهایت محصول به‌دست آمده، جلوه­‌ی خاص و زیبایی خواهد داشت. حصیر بافی از تاثیرگذارترین صنایع دستی ایرانیان به شمار می‌­آید که با گذشت زمان، پیشرفت قابل توجهی داشته و هنرهای دیگری نیز از آن تاثیر پذیرفته‌­اند. از این هنر در ساخت محصولات متعددی استفاده می‌­شود که قصد داریم در این مقاله بیشتر به آن‌ها بپردازیم.

حصیر بافی

حصیر بافی چیست؟

به بهم­‌تنیدن تاروپود گیاهان برای ایجاد محصولی کاربردی و هنرمندانه حصیر بافی می­‌گویند. زیبایی حصیر بافی به ظرافت و نوع بافت آن بستگی دارد که در نظر گردشگران و علاقه­‌مندان به هنرهای صنایع دستی، دارای جلوه­‌ای خاص می­‌باشد. در واقع هنر حصیر بافی از جمله صنایع دستی محلی و هنر روستایی به شمار می‌­آید؛ بنابراین مورد استقبال همگان واقع شده است. بافت حصیر نیز بسته به اندازه و نوع آن­ متفاوت است. همچنین نوع گیاهی که در بافت حصیر از آن استفاده می‌شود در استحکام و زیبایی آن موثر است. اما نقطه اشتراک تمام این محصولات این است که همه از گیاهان طبیعی به‌وجود می­‌آیند. برای قطع گیاهان مورد استفاده در حصیربافی از داس، چاقو و وسایلی مشابه آن‌ها استفاده می­‌شود. جایگاه حصیربافی از گذشته تاکنون دستخوش تغییراتی شده است که در پیشرفت آن نقش به‌سزایی داشته است.

حصیر بافی

حصیر بافی به چند دسته تقسیم می­‌شود؟

حصیر بافی انواع مختلفی دارد و در مناطق مختلف از نوع بافت منحصر به فرد همان منطقه استفاده می­‌کنند. همچنین رنگ و جنس حصیر بسته به نوع منطقه‌­ای که گیاه در آن می­‌روید، متفاوت می‌­باشد. کپو بافی، بامبو بافی، مروار بافی و… از جمله بافت­‌های معروفی هستند که در مناطق مختلف از آن­‌ها استفاده می­‌شود. در ایران بافت حصیر بافی به صورت متنوعی انجام می‌شود و از این­‌رو گردشگران تمایل زیادی برای استفاده‌ی تزئینی دارند. در جنوب و شمال کشور هم از این هنر به عنوان فعالیت خانگی و تامین معاش استفاده می­‌شود. سینی کیپو بافی، زنبیل کیپو بافی، زنبیل حصیری، گلدان حصیری، سبد حصیری و… از جمله مواردی هستند که در شمال و جنوب کشور ساخته می­‌شوند.

حصیر بافی

بامبو بافی

بامبو بافی نوعی حصیر بافی می‌­باشد که با استفاده از نی خیزران بافته می­‌شود و زیبایی منحصر به فردی دارد. این نوع بافت در استان گیلان و در منطقه‌­ی لاهیجان رواج بسیاری دارد.

کپو بافی

کپو بافی از جمله صنایع دستی استان خوزستان به شمار می‌­آید و در بافت آن از کرتک و برگ درخت نخل استفاده می­‌شود. کپو بافی یکی از زیباترین انواع حصیر بافی محسوب می‌­شود و در شمال خوزستان طرفداران بسیاری دارد.

مروار بافی

مروار نوعی چوب ترکه‌ای است که در اطراف کرج، تهران، مراغه، ملایر و همدان جمع‌­آوری می‌شود. این نوع بافت در استان­ گیلان بسیار رواج دارد و جزو زیباترین صنایع دستی این استان به شمار می‌­رود.

چم بافی

نوعی دیگری از حصیر بافی، چم بافی نام دارد که بسیار مورد استقبال همگان واقع شده است. این نوع بافت نیز همانند بافت­‌های دیگر از زیبایی منحصر به فردی برخوردار می‌باشد.

انواع گیاهان مورد استفاده در حصیر بافی

برای هنر حصیر بافی از گیاهانی که ساقه‌­ی منعطف و نازکی داشته باشند و در هنگام بافت از هم متلاشی نشوند، استفاده می­‌کنند. همان­‌گونه که در مطالب فوق ذکر شد، استفاده از گیاهان در حصیر بافی بسته به نوع منطقه متفاوت می‌باشد اما آن­چه امروزه رایج است، استفاده  از ساقه‌های نی باتلاقی در حصیر بافی است، زیرا این نوع گیاهان دارای ساقه­‌های منعطف و مقاومی برای استفاده در حصیر بافی هستند. استفاده از برگ درختان نخل نیز به دلیل مقاومت مناسب در جنوب کشور رایج است. ترکه‌­ی درختان بید و نی­‌های خودرو از جمله گیاهانی هستند که در استان­‌هایی همانند تهران، اصفهان، فارس و… استفاده می­‌شوند. همچنین از ساقه‌­ی گندم در مناطق سردسیری همانند: کردستان، لرستان، آذربایجان، زنجان استفاده می­‌شود. گالی، جگن، لی، کلوش(ساقه­ی برنج)، سوف یا سیم یل سوم، کلیر(نوعی آلاله‌ی بلند و صاف)، خرمای اهلی، درخت داز(بلوچستان)، گیاه گز، گیاه لوئی، گیاه نی و… از جمله گیاهانی هستند که در مواد اولیه­‌ی حصیر بافی استفاده زیادی دارند.

ابزار کار حصیر بافی

ابزاری که در حصیر بافی استفاده می­‌شوند، بسیار ساده و در دسترس می‌­باشند. داس، اره، رنده، انبردست، قیچی، انواع سوزن، کارد، درفش، دفتین و سنگ نفت از جمله مواردی هستند که در هنر حصیر بافی کاربرد دارند. نوع کاربرد این ابزارها بسته به محصول تولیدی، متفاوت است اما عمدتا برای قطع گیاهان و پیراستن آن­‌ها مورد استفاده قرار می­‌گیرند.

روش بافت در انواع حصیر بافی

در روش­‌های مختلف حصیر بافی اساس و پایه‌ی بافت تقریبا مشابه است و از نوع بافت شعاعی بامبو پیروی می‌­کند. در این روش بافندگان نی­‌ها یا ساقه­‌ی گیاه را به چند قسمت تقسیم‌بندی کرده و سپس به مقدار مورد نیاز آن را برش می‌­دهند. پس از این مرحله ساقه­‌ی گیاه به مدت زمان معین در آب استراحت می‌­کند تا منعطف و قابل استفاده شود. پس از آن چهار ترکه(نی) را در کنار یکدیگر قرار می‌­دهند و سپس به صورت متقاطع می­‌بافند. در این روش حصیر تشکیل یک ستاره هشت پر را می­‌دهد و برای ادامه­‌ی کار نیز ترکه­‌ها را از زیر و رو به هم می‌بافند تا محصول نهایی حاصل شود.

سخن پایانی

در این مقاله با حصیر بافی آشنا شدیم. حصیر بافی از گذشته تاکنون کاربرد و مصارف متعددی داشته و از آن در ساخت وسایلی همانند: سبد نان، زنبیل، سبد میوه، زیرانداز، کلاهک آباژور و… استفاده ­شده است. حفاظت در برابر شعله، آتش، فشار، ضربه، اشیای نوک تیز و اشیای برنده نکات مهمی هستند که برای محافظت از وسایلی که با استفاده از حصیر تولید شده‌اند، باید بدان توجه کرد. برای شست‌وشو هم توجه داشته باشید که حصیر با آب ولرم و معمولی نیز قابل شست‌وشو می­‌باشد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
خانه
فهرست
حساب کاربری من