سفال چگونه ساخته می شود

سفالگری از اولین هنر‌های بشریت بوده و به گفته مورخان، ساخت ظروف سفالی در ایران به 10000 سال پیش برمی‌گردد. می‌توان گفت قدمت ساخت ظروف از جنس سفال به زمانی که انسان‌ها به یکجا‌نشینی روی آوردند، بر‌می‌گردد. اگرچه امروزه ساخت سفال بیشتر از جنبه هنری مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد اما در گذشته‌ای نه چندان دور به عنوان حرفه حیاتی یاد ‌شده است. به سوال جذاب اصلی برگردیم، سفال چگونه ساخته می‌شود؟ در این مقاله قصد داریم در مورد مراحل کلی ساخت سفال و انواع روش‌های آن صحبت کنیم. در این بخش یاد می‌­گیریم چگونه خاک رس را به اثر هنری تبدیل کنیم. این تغییر، شگفتی این هنر را چند برابر می‌کند. خاک رس توانایی قالب‌گیری با دست و تبدیل به اشیاء زیبایی را در خود جای داده است که چنانچه در کوره قرار گیرد، این اثر هنری استحکام چند برابری به‌دست می‌­آورد. این ماده طبیعی شگفت‌انگیز به هنرمندان اجازه می‌دهد تا وسایل کاربردی و یا آثار هنری جذابی ایجاد کنند. مراحل کلی ساخت سفال عبارت‌اند از:

  1. انتخاب خاک رس مناسب
  2. آماده‌سازی خاک رس
  3. انتخاب روش ساخت سفال
  4. ساخت و آماده‌سازی سفال خود
  5. پرداخت نهایی کار و تزئین ظروف سفالی خودسفال
  6. پختن ظرف سفالی

انتخاب خاک رس

انتخاب خاک رس یکی تصمیمات اولیه مهم است. خاک رس‌های مختلفی موجود است، اما سه نوع اصلی وجود دارد که اکثر سفالگران آن‌ها را انتخاب می‌کنند، که هر کدام ویژگی خاص خود را دارند.

گل سفالگری نسوز (سفال)

این نوع خاک رایج­‌ترین خاک برای سفالگری­ می­‌باشد. برای هنرجویانی که به دنبال قالب‌­گیری و شکل‌پذیری آسان هستند بسیار مناسب است (انتخاب مناسب برای مبتدیان). همچنین این خاک مناسب کسانی است که خواهان پخت سفال در دمای کمتری (بین 950 الی 1100 درجه سانتی‌­گراد) هستند، گل سفالگری نسوز می­‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد. این گل تاحدودی بادوام، متخلخل‌تر و غیر شیشه‌ای می­‌باشد.

گل سفالگری سنگ‌نما

ظروف ساخته شده توسط گل سنگی دارای تحمل حرارت بالایی هستند، از این گل می­‌توان برای کاربردهای متنوعی بهره برد، زیرا متراکم و بادوام‌تر از سایر خاک رس‌ها هستند. همچنین دمای پخت بالاتری به نسبت گل سفالگری نسوز (بین 1150 الی 1300 درجه سانتی‌­گراد) دارد.

خاک چینی (پورسلین / کائولین)

خاک چینی صاف است، تحمل حرارت بالایی دارد و به راحتی قالب نمی‌گیرد که همین کار با آن را برای مبتدیان کمی دشوارتر می کند. همچنین بین سایر خاک رس‌­ها به عنوان گران­‌ترین خاک رس شناخته می‌­شود. با توجه به ویژگی­‌های یاد شده، انتخاب گل سفالگری نسوز برای مبتدیان می­‌تواند انتخاب مناسبی باشد.

آماده سازی خاک رس

بعد از انتخاب خاک رس ابتدا باید از یکنواختی، در کل جرم گل اطمینان حاصل کنیم. این شامل ورز دادن خاک رس به حالت همگن است. برای اینکه ببینید حباب هوا در گل از بین رفته یا نه می­‌توانید از یک تکه نخ برای برش گل استفاده کنید. بسیاری هنوز ترجیح می‌دهند پس از کوبیدن خاک رس آن را ورز دهند تا اطمینان حاصل شود که ذرات خاک رس به طور یکنواخت قرار دارند. یک توده رسی با قوام ناهموار که به خوبی آماده نشده باشد تقریباً غیرممکن است که روی چرخ انداخته شود، چرا که باعث ترک‌خوردگی و صرف زمان چند برابری برای ورز مجدد می­‌شود.

انتخاب روش‌ ساخت

هنر سفالگری در طی سالیان سال دستخوش تغییرات زیادی بوده و ما خیلی خوش شانس هستیم که می­‌توانیم از ذخیره‌ی تجربیات اساتید در طول قرن­‌های گذشته نیز استفاده کنیم، که همچنان پیوسته با رشد تکنولوژی و پیشرفت‌های فنی جدید اضافه می‌شود. به‌طور کلی هنر سفالگری را می‌توانیم به دو دسته کلی روش‌های ساخت سفال بدون استفاده از چرخ سفالگری و با استفاده از چرخ سفالگری تقسیم بندی کنیم.

سفال

روش‌های ساخت دستی سفال (بدون استفاده از چرخ سفالگری)

در این روش می‌توانیم به سادگی و حتی با داشتن مهارت کم نیز ظروف یا مجسمه‌های ساده را خلق کنیم. روش سفالگری بدون چرخ به سه دسته کلی زیر تقسیم بندی می‌شود.

  • روش فشاری
  • روش فیتیله‌ای
  • روش ورقه‌ای

روش فشاری (PINCHING POTS)

در این روش ابتدا گل آماده شده را به‌صورت کروی داخل دست آماده می‌­کنیم. سپس مطابق ظرف مورد نظر شروع به شکل دادن گل می­‌کنیم. به‌طور مثال برای ساخت کاسه اول انگشت شست خود را به وسط کره­‌ی گلی خود فشار می‌­دهیم و سپس با دو انگشت اشاره و انگشت شست به آرامی لبه‌­های گل را فشار می‌دهیم تا ضمن اینکه ضخامت دیواره کاسه یکنواخت شده، آرام آرام به ضخامت مورد نظر نیز نزدیک شویم. این مراحل نیازمند صرف زمان و حوصله زیادی می‌­باشد. پس لطفا با صبوری، سعی کنید به ظرافت هرچه تمام­‌تر آماده‌سازی شکل مورد نظر را به پایان برسانید.

سفال

روش فیتیله‌­ای

در این روش ابتدا گل آماده شده را به فیتیله‌های باریک تبدیل می‌­کنیم. برای این کار ابتدا گل مورد نظر را روی سطح صاف قرار داده و به آرامی به جلو و عقب بغلتانید تا نوار‌های ضخیم ایجاد شود سپس این کار را تکرار کنید تا به ضخامت حدودی برای ساخت مجسمه یا ظرف مورد نظر برسید. در این حین دقت داشته باشید تا فیتیله ایجاد شده، یکنواختی خود را حفظ کند چرا که ممکن است نازکی قسمتی از فیتیله باعث شکاف­‌هایی در سازه شما شود. بعد از ایجاد فتیله نوبت به ساخت قسمت زیرین سازه می­‌رسد. با توجه به ظرف یا مجسمه خود ابتدا گل را با استفاده از وردنه، صاف و یکنواخت می­‌کنیم و سپس با استفاده از ابزارهای اندازه‌­گیری قسمت زیرین سازه را برش می‌­دهیم. فیتیله آماده شده را به محیط کف سازه مرحله به مرحله می­‌چسبانیم.

بهتر است ابتدا اندازه محیط کف را محاسبه کرده و به همان میزان (یک مقدار بیشتر برای درصد خطا) فیتیله ایجاد شده را برش دهیم. بعد از اتصال لایه اول به سراغ اتصال لایه بالاتر می‌­رویم. پس از اینکه به ارتفاع مورد نظر رسیدیم به آرامی دست خود را بین لایه‌ها حرکت می‌­دهیم تا دیواره‌های ساخته شده توسط فیتیله یکنواخت شود. مزیت این روش این است که ما می­‌توانیم از ظرف استوانه‌ای تا سازه‌های چند وجهی را با این روش، خیلی ساده‌تر از سایر روش‌ها درست کنیم. در روش فیتیله‌ای ساخت فیتیله یکنواخت، کلید اصلی ساخت سازه مورد است پس این قسمت را با دقت بیشتری تمرین و ارزیابی کنید.

روش ورقه‌­ای

در این روش ابتدا می‌­بایست گل آماده شده را در سطح کاملا صاف با وردنه به سطح صاف یکنواخت تبدیل کنیم. برای این‌کار اول با دست سعی می‌کنیم سطح یکنواختی را آماده کنیم. بعد از این نوبت به کار با وردنه می­‌رسد. بعد از اینکه مطمئن شدیم ضخامت سطح ایجاد شده یکنواخت و به اندازه مطلوب رسیده‌است، نوبت به برش‌کاری می‌­رسد. می‌­توانیم سطوح مورد نظر را توسط کاتر از ورقه آماده شده برش دهیم. این‌کار نیازمند استفاده از خط‌‌کش می‌باشد. بعد از آماده‌سازی سطوح با توجه به نحوه قرارگیری سطوح نسبت به یکدیگر زاویه‌های مطلوب را از لبه‌های آن‌ها برش می‌دهیم تا زمانی که کنار یکدیگر قرار دادیم، محل اتصال لبه‌ها کامل انجام شود و کار حرفه‌­ای‌­تر بنظر برسد. برای اتصال دو سطح می­­‌توانیم از محلول گل رقیق شده استفاده کنیم.

سفال

ساخت سفال با استفاده از چرخ سفالگری

این روش نیازمند مهارت بیشتری است و به همان میزان آثار خلق شده زیبای منحصر به فردی را به وجود می­‌آورد. برای شروع ابتدا گل آماده شده را به وسط چرخ سفالگری می‌کوبیم (این‌کار می­‌تواند به‌صورت تقریبی انجام شود و در مرحله بعد مرکز چرخش مشخص ­شود). در مرحله بعد چرخ را روشن کرده و سپس گل را با دست به سمت مرکز حرکت می­‌دهیم. سعی کنید در این مرحله گل را از چرخ جدا نکنید. سپس گل را به مرکز چرخ هدایت کنید و به آرامی گل را به سمت شکل مورد نظر سوق دهید. انجام این ‌کار آرامش زیادی را به همراه دارد پیشنهاد می­‌کنم حتماً تجربه کنید.

سفال

ساخت و آماده سازی سفال خود

پس از انتخاب یکی از رو­ش­‌ها، بدون تعلل­، می‌توانید کار هنری خود را شروع کنید. هنگامی که ساخت شئ سفالی خود را شروع می‌کنید، ممکن است مشابه کار اکثر مبتدی‌ها کارتان را خراب ‌کنید، این کاملا طبیعی‌ است که در ابتدای کار به خوبی که در ذهنتان تجسم می­‌کنید، نتوانید اثر خود را نمایش دهید. چنانچه کار باب میل شما پیش نرفت، فقط یک قطعه دیگر را بردارید و دوباره شروع کنید. به یاد داشته باشید که هیچ اشتباهی وجود ندارد، شما می‌توانید خاک رس خود را بارها بازیافت کنید. این قسمت سرگرم‌کننده ساخت سفال است، اگر مرتکب اشتباه شوید و یا نهایتا کاری را که ساخته‌اید را دوست نداشته باشید، می‌توانید از اول شروع کنید. ضخامت ظرف سفالی بهتر است بین 5 الی 7 میلی­‌متر باشد. این به جلوگیری از سنگین شدن بیش از حد ظرف و همچنین به کاهش احتمال ترک خوردن در مرحله خشک کردن و پختن در کوره کمک می‌کند. تا جایی که ممکن است، سعی کنید دیواره‌ها ضخامت یکنواختی داشته باشد زیرا اگر دیواره‌ها ناهموار و خیلی نازک باشند، ممکن است ترک بخورند.

پرداخت نهایی کار و تزئین ظروف سفالی خود

این مرحله را با نام چرم نیز می‌­شناسند. مرحله سختی چرم زمانی است که خاک رس به اندازه کافی سفت شده است تا بتوانید قبل از اینکه خاک رس بیش از حد سخت شود، تغییرات نهایی مورد نظر را پیاده‌سازی کنید. در این مرحله می‌­توانید اثر هنری خود را بدون اینکه جای دستتان روی آن باقی‌بماند، از جای خود بردارید و خاک رس اضافی را از قسمت پایینی آن جدا کنید تا پایه‌­ای زیبا داشته باشید. همچنین به‌خاطر ویژگی نرم بودن هنوز می­‌توانید تغییرات مورد نظر را اعمال کنید و در نهایت وارد مرحله پایانی می‌شویم.

پختن ظرف سفالی

هنگامی که خاک رس شما مانند استخوان خشک شد، می­‌توانید ظرف خود را داخل کوره قرار دهید. دلیل اصلی ترک خوردن یا حتی ترکیدن سفال در کوره این است که قطعه شما به اندازه کافی خشک نشده است. ممکن است خشک به نظر برسد، در حالی که هنوز رطوبت در ظرف شما باقی‌مانده‌ است. با بالا رفتن دما از 100 درجه سانتی‌­گراد، آب تبخیر می‌شود و جایی برای خروج بخار وجود ندارد. در نتیجه، خیلی سریع منبسط می‌شود و خاک رس می‌شکافد تا بتواند حجم تولید شده را در خود جای دهد. زمانی که طول می‌کشد تا سفال شما خشک شود تا حد زیادی به آب و هوا بستگی دارد. ممکن است تا یک هفته یا بیشتر نیز طول بکشد. خاک رس خشک استخوانی به رنگ روشن‌تر به نظر می‌رسد و در لمس سرد احساس نمی‌شود.

نکته: به خاطر داشته باشید که عناصر کوره برقی زمانی که تحت تاثیر رطوبت قرار می‌گیرند، دوام زیادی ندارند. اطمینان از خشک شدن قطعات سفال باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه شما می‌شود.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به‌طور خلاصه مراحل ساخت سفال را توضیح دهیم. شما هم اکنون می­‌توانید ساخت اثر هنری خود را شروع کنید. بخاطر داشته باشید که شما اکنون دانش کافی را برای شروع به‌دست آوردید اما به‌دست آوردن مهارت عملی باید آستین خود را بالا بزنید و وارد عمل شوید. رسیدن به مهارت کافی نیازمند صرف تمرین و زمان طولانی مدت می‌­باشد. امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
خانه
فهرست
حساب کاربری من