وسایل چرمی از جمله کیف و کفش به دلیل زیبایی و دوام بالا، همیشه از محبوبیت بالایی در میان تمام مردم برخوردار بودهاند و به همین دلیل روز به روز به تولید و تنوع این محصولات افزوده میشود. اما باید به این نکته هم توجه کرد که تمامی اجناسی که به اسم چرم به فروش میرسند، چرم واقعی نبوده و سریع کیفیت خود را از دست داده و خراب میشوند. پس این سوالات به وجود میآید که چگونه چرم اصل را از غیر اصل تشخیص دهیم؟ چرم اصل چه ویژگیهایی دارد؟ این کالاها را از کجا تهیه کنیم؟ بنابراین اگر شما هم قصد خرید اجناس چرمی را دارید اما اصول خرید آن را نمیدانید، به هیچ وجه ادامه این مقاله را از دست ندهید تا بیشتر با این مفاهیم و نکات مهم در خرید چرم آشنا شویم.
چرم چیست؟
چرم مادهای محکم، انعطاف پذیر و بادوام است که از دباغی یا عملیات شیمیایی بر روی پوست حیوانات به دست میآید. رایجترین چرمها از پوست گاو، گوسفند، بز، اسب، گاومیش، خوک، گراز و نیز حیوانات آبزی مانند فوک و تمساح تولید میشوند. قدمت استفاده از چرم و ساخت لوازم چرمی به بیش از 7000 سال پیش بر میگردد و بزرگترین تولیدکنندگان چرم امروز، کشورهای چین و هند هستند.
13 نکته مهم هنگام خرید محصولات چرمی
همانطور که گفتیم و همه نیز میدانند، محصولات چرمی از محبوبیت ویژهای در میان سایر جنسها و محصولات برخوردار هستند. همین امر هم سبب شده عدهای سودجو، اجناس غیر چرم و تقلبی خود را به عنوان چرم اصل به مردم بفروشند. بنابراین با توجه به این مسائل امروزه تشخیص چرم اصل از تقلبی و کمی دشوار شده است که البته با در نظر گرفتن نکات زیر میتوانید از خرید خود مطمئن بوده و یک کالای چرمی اصل و با دوام تهیه کنید.
1- مشخصات محصول
اولین کاری که در هنگام خرید کالاهای چرمی باید انجام دهید، مطالعه مشخصات محصول است هرچند که تمامی اجناس چرم دارای این برگه مشخصات نمیباشند اما برندهای معروف، معمولا یک شناسنامه برای معرفی محصول خود ارائه میکنند که حاوی اطلاعات اصلی کالا اعم از نوع چرم، نوع حیوانی که چرم از آن تهیه شده، نام شرکت تولیدکننده و… میباشد. معمولا کالاهای دارای شناسنامه از چرم اصل تهیه شده و تقلبی نمیباشند.
2- نوع چرم
چرم انواع مختلفی دارد و بر اساس آن در موارد مختلفی به کار میرود. از انواع چرم میتوان چرم دانه کامل، چرم دانهای اصلاح شده، چرم تکهای و چرم چسبیده را نام برد. چرم دانه کامل، چرمی است که از لایه بالایی پوست بهدست میآید و با کیفیتترین و گرانترین چرم نامیده میشود، از این رو بیشتر در اجناس سخت مانند زین اسب کاربر دارد. چرم دانهای اصلاح شده دومین درجه چرم است که چرم خالص نیز نامیده میشود. معمولاً برای به دست آوردن این نوع، لایه بالایی پوست از پوستهای لکهدار جدا شده و برای از بین بردن عیوب آن سنباده زده میشود که این امر سبب صافتر بودن و قدرت انعطاف پذیری بالاتر ایننوع میباشد. اکثر محصولات گران قیمت مانند کیفهای دستی و کتها، از چرم دانه بالا ساخته میشوند.
نوع دیگر چرم، چرم تکهای یا جدا شده است که از قسمتهای زیرین پوست تهیه میشود. این نوع چرم پس از سمباده زدن معمولا رنگ آمیزی شده و به دلیل بافت سفتتر در مقایسه با نوع قبل، بیشتر برای وسایلی مورد استفاده قرار میگیرد که نیاز به نرمی چرم ندارند. آخرین نوع از چرم، چرم چسبیده یا پیوند داده شده است که همانطور که از نامش پیداست، از اتصال و به هم چسباندن تکههای کوچک و بقایای پوست حیوانات تشکیل میشود. از این رو اینچرم، ارزانترین و بیکیفیتترین نوع چرم بوده و در مواردی مانند صحافی و جلد کتاب مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین بسته به نوع محصولی که خریداری میکنید به نوع چرم آن نیز توجه فرمایید.
3- سطح چرم
روش دیگری که با استفاده از آن میتوان طبیعی یا غیر طبیعی بودن چرم را تشخیص داد، سطح چرم است. البته شاید این روش کمی سخت بوده و همه قادر به تشخیص اصل بودن کالا نباشند. برای این کار قسمتهای مختلف کالا را لمس کرده و به منافذ و خراشهای آن توجه کنید. چرم اصل به دلیل تولید شدن از پوست حیوانات، سطح صاف و یکنواختی نداشته و دارای یک بافت متخلخل با چین و چروکهایی میباشد که در ضمن ارتفاع یکسانی هم ندارند. در حالیکه چرم غیر طبیعی شکلی صاف، یکنواخت، براق و روغنی مانند دارد. بنابراین اگر محصولی که انتخاب کردید دارای سطحی بسیار صاف و یکنواخت است، پس به اصل بودن آن شک کنید.
4- بوی چرم
اگر تاکنون لوازم چرمی داشتهاید، مسلما بوی آن را استشمام کردهاید. چرم اصل به دلیل ترکیبات طبیعی موجود در آن، یک بوی منحصر به فردی دارد که بسته به نوع چرم، این بو متفاوت است. با توجه به بوی ناخوشایند محصولات تقلبی و پلاستیکی، این راه میتواند یک روش دیگر برای تشخیص چرم اصل باشد.
5- ضخامت چرم
دیگر عامل مهم در هنگام خرید محصولات چرمی، ضخامت آنها است. بسته به کالایی که میخرید، میتواند دارای ضخامت کم یا زیاد باشد اما نکته قابل توجه، ثابت یا متغیر بودن ضخامت است. ضخامت چرم اصل در کل عرض محصول، معمولا دارای تفاوتهایی است که دلیل آن فرایند دباغی، نحوه خشک کردن آن و یا چگونگی شکافتن پوست میباشد بنابراین کالایی با ضخامت ثابت و یکنواخت میتواند سندی بر غیر طبیعی بودن آن باشد.
6- وزن چرم
یکی دیگر از سادهترین روشها برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی، وزن آنها است. چرم طبیعی با توجه به حیوانی که چرم از آن تهیه شده است، وزن متفاوتی دارد اما نکته اساسی که باید به آن توجه کرد، سنگینتر بودن این محصولات در مقایسه با هر نوع جنس تقلبی است. به عبارت دیگر چرم از پوست هر حیوانی هم که تهیه شدهباشد، در نهایت وزن بیشتری در مقایسه با محصولات تقلبی دارد. پس به خاطر داشته باشید که لباس یا هر وسیله دیگری که انتخاب میکنید اگر سبک بود، نمیتواند از چرم اصل تهیه شده باشد.
7- انعطاف پذیری
چرم اصل دارای قابلیت انعطاف پذیری بسیار بالایی است به طوری که به راحتی خم شده و دوباره به حالت اولیه خود باز میگردد و هیچ شکستگی و چین و چروکی در سطح آن مشاهده نمیشود. در صورتی که چرم مصنوعی انعطاف پذیری بسیار کمتری داشته و به سختی خم میشود، همچنین در صورت خم شدن، خطوط چین و چروک بر روی آن باقی میماند.
8- جنس پشت چرم
یکی دیگر از نکات مهم در خرید چرم، جنس پشت محصول است. اگر کالایی که انتخاب کردید، کیف، کمربند و یا محصولی است که پشت آن آستر ندارد، حتما به جنس قسمت پشتی آن توجه کنید. پشت چرم اصل حالت پرزدار است در حالیکه پشت چرم مصنوعی به صورت شبکهای از نخ دیده میشود.
9- قدرت جذب آب
این یک روش ساده دیگر برای تشخیص چرم اصل از تقلبی است، هر چند که تضمینی نبوده و نمیتواند یک اطمینان خاطر صد در صدی به شما بدهد. چرم اصل و طبیعی به دلیل وجود منافذ زیاد، به سرعت آب را جذب میکند درحالیکه چرم مصنوعی قابلیت جذب آب و رطوبت را ندارد.
10- عدم نفوذ گرد و غبار در چرم اصل
چرم با کیفیت، بسیار متخلخل است و به دلیل خاصیت غیر جاذب بودن آن، به راحتی تمیز میشود بنابراین گرد و غبار به درون لایههای آن نفوذ نمیکند و ذرهای از زیبایی آن کاسته نمیشود. در صورتی که محصولات تقلبی این قابلیت را ندارند. با توجه به این مورد، استفاده از مبلمان چرمی، پیشنهادی بسیار جذاب است هر چند که قیمت بالایی دارد.
11- طرح و رنگ
چرم اصل دارای گزینههای محدودی در طرح و رنگبندی میباشد. درحالیکه چرم غیرطبیعی دارای ترکیب رنگ، سبک و طرحهای نامحدودی است. همچنین محصولات یک نوع کالای ساخته شده از چرم مصنوعی دارای حداقل تفاوت با یکدیگر میباشند در صورتیکه تمام محصولات یک نوع کالا از جنس چرم اصل، منحصر به فرد بوده و ظاهری متفاوت با یکدیگر دارند.
12- قیمت
چرم اصل از آنجا که از پوست حیوانات و مواد طبیعی ساخته میشود، دارای هزینه بسیار بالاتری در مقایسه با چرم مصنوعی است. البته بسته به نوع چرم استفاده شده قیمتها متنوع است، اما هرگز انتظار قیمت پایین از یک محصول چرم نداشته باشید مگر اینکه غیر طبیعی و پلاستیکی باشد.
13- فروشگاه معتبر
به عنوان آخرین نکته توجه کنید که خرید از فروشگاههای معتبر، خود سند محکمی بر اصل بودن کالای انتخابی میباشد. بنابراین با مراجعه به فروشگاههای معتبر اجناس چرمی، از خرید خود اطمینان خاطر داشتهباشید.
انواع محصولات چرمی
چرم، این جنس زیبا، مرغوب و با دوام در تولید بسیاری از وسایل به کار میرود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کفش
- کیف دستی
- کمربند
- کلاه و دستکش
- لباس
- مبلمان
- ابزار و وسایل ورزشی
- دسته ساعت
- جلد کتاب
- زین اسب
- و…
سخن پایانی
همانطور که مطالعه کردید، ما در این مقاله سعی کردیم شما را با مشخصات و ویژگیهای چرم اصل آشنا کرده و راه تشخیص چرم طبیعی از چرم غیر طبیعی و مصنوعی را به شما عزیزان آموزش دهیم. توجه به هر یک از این نکات مهم در خرید چرم و اجناس چرمی میتواند به شما کمک بزرگی کرده و از خرید کالای تقلبی جلوگیری نماید. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند.