قطعا هنگامی که قصد خرید ظروف مسی را دارید این سوال را هم از خودتان میپرسید که آیا این ظروف واقعا از مس ساخته شدهاند؟ علاوه بر هزینههایی که برای خرید این ظروف میگذارید قطعا به این موضوع هم فکر میکنید که اگر این ظروف اصل نباشند و یا کیفیت لازم را نداشته باشند، میتوانند سلامت شما را نیز به خطر بیندازند. در این مقاله 10 راه تشخیص ظروف مسی، بیان شده است. پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست ندهید تا هنگام خرید ظروف مسی دچار مشکل نشوید.
مس، فلزی کاربردی، زیبا و ارزشمند با مزایای شگفتانگیزی است. مس به علت رسانایی، رنگ زیبا، استحکام و مقاومت در برابر خوردگی و شکلپذیری و… در صنایع گوناگونی مانند: صنایع ساختمانی، لوازم خانگی، جواهرات و آثار هنری مسی مورد استفاده قرار میگیرد. مس فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد، زیرا حاوی خواص ضد باکتریایی برای جلوگیری از رشد قارچها و باکتریهای خاصی مانند E.Coli، MRSA و لژیونلا است.
شاید تا به حال، در منازل و محیط های گوناگون، شاهد وسایل روشنایی مسی، آینههای مسی، ظروف تزئینی مسی و… بودهاید. مس را میتوان فلزی جاودانه دانست که یکی از بهترینها برای طراحی یک دکوراسیون جذاب و زیبا است زیرا ظروف مسی را میتوان به راحتی با انواع چیدمانها مطابقت داد و از زیبایی و کاربرد آن بهره برد.
کالاهای تقلبی و یا اجناس مشابه، جایگزینهای بهصرفهتری نسبت به اجناس گران قیمت و اصل هستند اما ضررهایی که از خرید دوبارهی این اجناس به وجود میآیند و یا مشکلاتی که برای سلامتی بهوجود میآورد، باعث میشوند به فکر خرید اجناس اصل و مرغوب باشیم. راههایی جهت تشخیص ظروف مسی اصل و مرغوب وجود دارد تا بتوانید از مزایای ظروف مسی بهره ببرید.
راههای تشخیص ظروف مسی اصل و مرغوب
1. آزمایش رنگ
اولین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، آزمایش رنگ مس میباشد. بهدلیل شباهت بسیار زیاد مس و برنج، گاهی افراد سودجو قصد دارند برنج را به عنوان مس به شما بفروشند. به گفتهی نیکلاس مارتین، کارشناس بازار کک، مس دارای رنگ طبیعی قرمز مایل به قهوهای میباشد که به مرور زمان تیره میشود، اما برنج، زرد رنگ به نظر میرسد و با مرور زمان روشنتر خواهدشد.
2. آزمایش با آهنربا
دومین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، آزمایش آهنربا است. احتمالا تاکنون دیدهاید برخی افراد هنگام خرید برخی ظروف علیالخصوص ظروف استیل، از آهنربا برای تست اصل بودن یا نبودن آن استفاده میکنند. اما آیا مس نیز خاصیت مغناطیسی دارد؟ مس مادهای دیامغناطیس است. یعنی آهنربا آن را دفع میکند. به گفتهی مارتین، مس همانند نقره خاصیت بسیار کم مغناطیسی دارد و با قرار دادن آهنربا بر سطح ظرف میتوانید این آزمایش را انجام دهید. اگر آهنربا به سطح ظرف چسبید، مطمئن باشید که این ظرف مسی نیست. در مواردی هم که ظروف، مس اندود شده باشند نیز این آزمایش صادق است و در این صورت آهنربا به ظرف میچسبد. مواد فرومغناطیس، فولاد و آهن، آهنربا را جذب میکنند. همچنین اگر از آهنرباهای بسیار قوی استفاده کنید، ممکن است آهنربا روی سطح مس معلق بماند.
3. آزمایش اکسیداسیون
در یک واکنش شیمیایی، به از دست دادن الکترون توسط یک مولکول، اتم یا یون اکسیداسیون گفته میشود. سومین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، آزمایش اکسیداسیون میباشد. فلز مس زنگ نمیزند اما اکسید میشود. مس هنگامی که اکسید شده باشد، پوستههابی به رنگ آبی و یا سبز ایجاد میکند. این آزمایش بیشتر برای ظروفی است که در خانه دارید و قصد دارید اصل بودن آن را چک کنید. روی ظروف مسی نمک و سرکه بمالید اگر با تغییر رنگ مواجه شدید و ظرفتان سبز رنگ شد مطمئن باشید که این ظرف، اصل است.
4. بررسی پتینه
اگر قصد خرید ظروف مسی قدیمی و یا عتیقه را دارید، چهارمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، بررسی پتینه میباشد. به گفتهی سو ویتنی، یکی از نویسندگان حوزهی عتیقهجات، ظروف مسی قدیمی احتمالا دارای یک پوستهی آبی و سبز رنگ هستند که به پتینه معروف است و نشانگر اصل بودن فلز میباشد.
5. آزمایش صدا
پنجمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، آزمایش صدای مس میباشد. مس فلزی نرم است، به گفتهی مارتین هنگامی که به مس ضربهای وارد میکنید، خواهید دید صدایی ملایم عمیق و طنینانداز دارد اما آلیاژهای دیگر صدای زنگی و شفاف تولید میکنند.
6. آزمایش استحکام مس
ششمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، آزمایش استحکام مس میباشد. مس، فلزی بسیار نرم و شکننده است. با توجه به بافت فلز مس، اگر قصد خرید ظروف قدیمی را دارید احتمالا این ظروف دارای فرورفتگیهایی میباشند که نشان از اصل بودن این ظروف است. قاعدتا ظروف نو، فرورفتگی و یا نقصی ندارند. به گفتهی مارتین صاف نگه داشتن ظروف مسی بسیار سخت و دشوار است زیرا مس، فلزی نرم است. اگر ظرف مد نظر شما بهقدر کافی نازک باشد به راحتی میتوانید آن را خم کنید.
7. آزمایش مقاومت الکتریکی
هفتمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، آزمایش مقاومت الکتریکی است. مس یکی از مهمترین و عالیترین رساناهای جریان الکتریکی در سطح جهان است. با یک اهم متر میتوانید از اصل بودن کالای خود مطمئن شوید. مس دارای مقاومت الکتریکی اهممتر میباشد. ابتدا با یک اهم متر، مقاومت الکتریکی جسم را اندازهگیری کنید. حال این مقدار را در سطح مقطع جسم ضرب کرده و سپس بر طول جسم تقسیم کنید. پاسخ شما باید برابر اهممتر باشد.
8. محاسبه چگالی
هشتمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، محاسبه چگالی است. فلز مس دارای چگالی 8.96 گرم بر سانتی متر مکعب است. برای محاسبهی چگالی، کافی است جرم جسم را بر حجم آن تقسیم کنید. اگر جواب نهایی شما نزدیک به 8.96 بود، ظرف شما از مس خالص است در غیر این صورت ظرف مس نبوده و یا آلیاژی از مس است.
9. کد درج شده بر روی محصول
آیا تا به حال کدهای درج شده روی فلزاتی مثل طلا و نقره توجه شما را به خود جلب کردهاست؟ نهمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، توجه به کدهای درج شده بر روی ظروف است. UNS یا سیستم شمارهگذاری یکپارچه آلیاژها و فلزات، کدی را برای هر فلز و آلیاژ اختصاص میدهد. فلز مس توسط UNS کدگذاری نشده است. اگر هنگام خرید بر روی ظروف، اعداد و یا حروفی را مشاهده کردید به این معنی است که احتمالا آن ظرف از مس ساخته نشده است. حرف “C” درج شده روی بعضی مواد توسط UNS به معنی مس نمیباشد.
10. اعتماد
از ارزشمندترین سرمایه هر تولیدکننده و فروشنده، اعتماد مشتریان است. دهمین راه از 10 راه تشخیص ظروف مسی، اعتماد به فروشندگان است. هیچگاه فروشگاههای معتبر از اعتماد مشتریانشان سواستفاده نمیکنند. از راههای تشخیص ظروف مسی، خرید از این فروشگاهها است. میتوانید برای خرید ظروف مسی از فروشگاههای معتبر اینترنتی کمک بگیرید و ضمن مقایسه کالا از نظرات دیگر مشتریان و استفادهکنندگان آن ظروف نیز بهره ببرید.
تا این قسمت از مقاله، راههای تشخیص ظروف مسی اصل و مرغوب را به شما آموزش دادیم. حال توصیه میکنیم با ما همراه باشید تا با فواید ظروف مسی و ویژگیهای آن نیز آشنا شوید.
فواید ظروف مسی
ظروف مسی بهدلیل فواید بسیار برای سلامتی و کیفیت بالا، بهتر از ظروف فولادی به نظر میرسند. هدایت حرارتی بالای مس مهمترین خاصیت مس است که آن را برای پخت و پز مناسب کرده است زیرا حرارت را به طور یکسان در تمام سطح ظرف پخش میکند. یکی دیگر از دلایلی که مس را بر ظروف استیلی و یا تفلون ترجیح میدهند علاوه بر موضوع سلامت، چسبندگی هنگام پخت و یا ایجاد نقاط داغ است. در ظروف استیلی هنگام پخت غذا و یا سرخ کردن شاهد چسبیده شدن مواد غذایی به ظرف هستیم. در ظروف تفلونی هم بهدلیل توزیع نابرابر گرما و ایجاد نقاط داغ، ظروف به سرعت فرسوده میشوند.
ویژگیهای بهترین ظروف مسی
در هنگام خرید ظروف مسی دقت داشته باشید که ظروف ضخیمتری را انتخاب کنید زیرا این ظروف همیشه در معرض حرارت هستند که باعث نازک شدن قسمت در معرض شعله میشود. ظروف مسی نازک، سریعتر آسیب میبینند و مناسب پخت و پز نیستند. ظروف مسی در دو نوع صاف یا چکشی به بازار عرضه میشوند. امروزه اکثر ظروف توسط ماشین آلات صنعتی تولید میشوند. ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که ظروف مسی چکشی بهتر هستند و یا ظروف مسی صاف؟ ظروف مسی صاف عموما ضخامت بیشتری نسبت به ظروف مسی چکشی دارند پس برای پخت و پز گزینهی مناسبتری هستند. اگر قصد خرید لیوانهای مسی برای آشامیدن نوشیدنیها را دارید، بهتر است ظروف مسی چکشی را انتخاب کنید.
غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و سرکه، با فلز واکنش میدهند پس برای ظروف مسی از پوشش داخلی استفاده میکنند. قلع هزاران سال است که به عنوان پوشش داخلی ظروف برای جلوگیری از شسته شدن بیش از حد مس در مواد غذایی ما استفاده میشود. قلع دارای ساختار کریستالی است به همین دلیل طبیعتا صاف و نچسب است. تفلون نیز مادهای نچسب است اما به علت سمی بودن آن که اخیرا در تحقیقاتی ثابت شده است، استفاده نمیشود. قلع رسانایی گرمای بالایی دارد و در برابر غذاهای اسیدی نیز مقاوم است. قلع پس از مدتی اکسیده میشود و هنگام پخت، مقداری از قلع در غذا باقی میماند که برای جلوگیری از خستگی مفید است. اما به علت فرسودگی این پوشش داخلی، هر 10 سال یکبار ما مجبور به بازسازی آن هستیم. همچنین با توجه به دمای ذوب قلع در 450 درجه فارنهایت، پخت در دماهای بالا امکان پذیر نیست.
پوشش داخلی فولادی به علت ضد زنگ بودن فولاد، برای انواع گلدانهای مسی بهکار گرفته میشود. همچنین فولاد بسیار مقاوم است که به راحتی اکسید و یا کدر نمیشود و تمیز کردن آن نیز بسیار راحت و آسان است. پس فولاد نسبت به قلع، طول عمر بالاتری دارد. در روکش های فولادی، توزیع حرارت ناهموار است و موجب چسبیدن غذا میشود.
در این مقاله 10 راه تشخیص ظروف مسی، ویژگیها و فواید ظروف مسی را بیان کردیم و دیدیم که میتوان بهراحتی فرق بین کالای اصل و تقلبی را فهمید و خرید بهصرفهای داشت.