جالب است بدانید که صنایع دستی کودکان تاثیر شگفت انگیزی روی شکوفایی خلاقیت و رشد شخصیت کودکان دارند. با این حال همانطور که میدانید، به صنایع دستی کودکان در برنامه آموزشی مدارس به صورت مفید و تاثیرگذاری پرداخته نشدهاست و از سوی دیگر، پیشرفت روز افزون فناوری و بازیهای کامپیوتری به کودکان مجال کمتری برای آشنایی با صنایع دستی و هنری میدهد. شاید شما هم در جستجوی بهترین صنایع دستی کودکان برای فرزند خود باشید تا آنها را برای ساختن آینده بهتر آماده کرده و خودتان هم در کنار آنها ساعات خوشی را بگذرانید. پس در ادامه با ما همراه باشید تا 29 مورد از بهترین صنایع دستی کودکان را به شما معرفی کنیم.
فواید صنایع دستی کودکان
قبل از معرفی این موارد خالی از لطف نیست که با بعضی از فواید صنایع دستی کودکان آشنا شوید. این موارد عبارتند از:
- بالا بردن اعتماد به نفس و عزت نفس کودکان
- افزایش تمرکز
- بالا بردن صبر و بردباری کودکان
- کمک به بهبود ارتباط اجتماعی کودک و روحیه همکاری
- رشد خلاقیت
- روحیه شادتر
- افزایش هوش بصری
- قدرت ابراز کردن خود
- بهتر کردن مهارت حرکتی
- افزایش مهارت حل مسئله
حال که با تاثیرات باور نکردنی صنایع دستی کودکان آشنا شدید، به معرفی 29 مورد از بهترین صنایع دستی کودکان به صورت موردی میپردازیم.
1. سفالگری
سفالگری یک تجربه بسیار جذاب و ناب برای کودکان است. به آنها این فرصت را میدهد که با دستان خود گل رس را لمس کنند، ورز دهند، آن را در دست بگیرند و بغلطانند و در نتیجه مهارتهای حرکتی آنها بهبود پیدا کند. همین امر بهبود مهارتهای حرکتی در نوشتن را به همراه دارد که میتواند عملکرد بهتر در مقایسه با همسالان را به دنبال داشته باشد. کودکان برای ساخت یک مجسمه یا قطعه سفالی باید تمرکز عمیق و بردباری بالایی داشته باشند و چون دنبال بهترین راه برای ساخت مجسمه هستند، پس قدرت حل مسئله آنها بالا میرود. هنگام سفالگری به دلیل ماهیت جذاب هنر و کار با خاک، کودکان ساکت و متمرکز میمانند و همین سبب افزایش قدرت تخیل آنها میشود.
2. کلاژ در صنایع دستی کودکان
کلاژ همان چسباندن چیزهایی مثل برگ یا عکس یا خورده کاغذهای رنگی روی مقوا و درست کردن یک کاردستی زیبا است. کلاژ باعث میشود کودک مهارتهای حرکتی ظریف خود را توسعه بدهد و بتواند رنگها و بافتها را بشناسد. برای کلاژ کار کردن به کاغذ، چسب، قیچی و بسته به تخیل و خلاقیت هر چیزی مثل تکه پارچه، ربان، پولک، دکمه، ماسه، نمک و… نیاز است.
3. نجاری
نجاری یک مورد دیگر از صنایع دستی کودکان است که شاید از نظر شما عجیب و خطرناک باشد، اما با کمک مربی خوب و ابزار مناسب سن کودک، نجاری تجربهای شگفت انگیز برای کودکان علاقهمند به ساخت و ساز است و به پیشرفت طیف وسیعی از مهارتهای کودک کمک میکند. او اندازه، طول و عرض، هماهنگی دست و چشم، پیش بینی، خلاقیت سه بعدی و خیلی موارد دیگر را یاد میگیرد.
4. تصویرسازی کودکان
شاید برخی تصویرسازی را همان نقاشی تصور کنند، ولی فرق زیادی با هم دارند و به بچهها یاد میدهند با ایدههای خلاقانه خود بدون کپی کار کنند و آنچه در تخیل خودشان میگذرد به صورت خلاق و هوشمندانه با سبکها و تکنیکهای مختلف به تصویر کشند. تصویرسازی بسیار گسترده است و تکنیکهای جذابی مانند تصویر مداد، آبرنگ، اکرلیک و… و سبکهای گوناگونی مانند سنتی، دیجیتال و موارد دیگری را شامل میشود.
5. نقاشی کودکان
حتما این موضوع به گوش شما رسیده که روانشناسان با توجه به نقاشی کودکان میتوانند به روحیه و ارزیابی رشد شخصیتی او پی ببرند. از طرفی نقاشی باعث خلاقیت، لذت، تسکین استرس و بهتر شدن حافظه میشود. حتما کودک خود را تشویق کنید که با ابزار مختلف و با رنگهای متنوع نقاشی کند و ایدههای خود را روی کاغذ بیاورد و احساسات خود را بروز دهد.
6. عروسک سازی
یکی از صنایع دستی کودکان که برای آنها جذابیت بسیاری دارد، عروسک سازی است. کودکان، بازی با عروسکها را دوست دارند و اگر خودشان بتوانند با کمک والدین یا دوره آموزشی با وسایل مختلف برای خود عروسک بسازند، لذت بازی با عروسک برایشان چند برابر میشود.
7. چاپ دستی در صنایع دستی کودکان
کودکان میتوانند با استفاده از ابزار گوناگون که دارای بافت هستند مثل برگ، سیب زمینی، یک تکه ابر و با رنگهای مختلف، به چاپ دستی مشغول شوند. برای مثال به کودک کمک کنید روی اجسام نقوش برجسته ایجاد کنند، به رنگ آغشته کرده و بر روی کاغذ بزند. حتی میتوانید برای او روی چوب طرح در بیاورید و به رنگ آغشته کرده تا روی پارچه یاکاغذ بزند.
8. باغبانی کودکان
متاسفانه کودکان این نسل کمتر از کودکان گذشته با طبیعت ارتباط دارند. باغبانی و حتی پرورش چند گیاه و گل تاثیر بسیار زیادی بر روی مسئولیت پذیری و روحیه کودک دارد. فضایی را برای کودک خود فراهم کنید و به او آموزش دهید خودش مسئولیت پرورش گیاهی را بر عهده بگیرد. ارتباط با طبیعت باعث پویایی و نشاط کودک میشود.
9. اوریگامی در صنایع دستی کودکان
اوریگامی یک صنایع دستی ژاپنی به معنای تا کردن است که یکی از خلاقانهترین صنایع دستی کودکان میباشد که کودک با آموزش مناسب یاد میگیرد با تا کردن تکههای کاغذ اشکال خارقالعاده مانند کشتی، حیوانات مختلف و شکلهای خلاقانهای به صورت سه بعدی بسازد.
10. نقاشی روی سفال
نقاشی روی سفال برای خیلی از کودکان جالب است به خصوص اگر ظرف سفالی را با دستان خودشان ساخته باشند. به کودکان پرانرژی کمک میکند تمرکز بیشتری داشته باشند. برای بچهها میتوان از گواش یا رنگ اکرلیک استفاده کرد.
11. بافندگی کودکان
گاهی بعضی کودکان علاقمند به بافتن هستند. این کار سرگرم کننده باعث آرامش و افزایش تمرکز آنها میشود. اما اگر شما از جمله والدینی هستید که کار با میل و قلابهای معمولی را برای کودکان خطرناک میدانید، میتوانید ماشین بافندگی مخصوص کودک بگیرید.
12. ویترای کودکان
ویترای یا نقاشی بر روی شیشه به خاطر ماهیت جذابی که دارد، به راحتی میتواند به عنوان صنایع دستی کودکان آموزش داده شود. اما شاید برای امنیت کودکان بهتر باشد برای آموزش به جای شیشه از طلق استفاده شود. در نهایت با استفاده از رنگهای مخصوص ویترای میتوانند صنایع دستی جالبی خلق کنند.
13. مجسمه سازی
اگر میخواهید مغز کودک عملکرد بهتری داشته باشد مجسمه سازی گزینه مناسبی است و کودکانی که مجسمه سازی میآموزند، در آینده به اختراع و خلق وسایل جدید علاقمند میشوند و دقت و مشاهده موثر و تحلیل چند جانبه آنها بهبود مییابد. خمیرهای متفاوتی برای مجسمه سازی وجود دارند.
14. قالی بافی
این نوع صنایع دستی در منزل با داشتن وسایل قالی بافی قابل انجام است و کودکان با راهنمایی والدین میتوانند قالی ببافند. برای کودکان علاقمند، دار قالی کوچک مخصوص کودک وجود دارد. کافی است کودک بتواند اعداد را بخواند.
15. کاردستی با لوازم بازیافتی
درست کردن کاردستی به همراه والدین یا دوستان همیشه برای کودکان جذاب است و اگر لوازم بازیافتی را با خلاقیت به کاری زیبا تبدیل کنند، اعتماد به نفس آنها بالا میرود و لذت میبرند. همین حالا نگاهی به وسایل بازیافتی خود بیندازید و با فرزند خود دست به کار شوید و خلق کنید.
16. معرق کاشی
این صنایع دستی جهانی است و کودکان هم میتوانند از آن لذت ببرند. تکههای شکسته و رنگانگ موزاییک را کنار هم قرار میدهند و تصاویر فوقالعاده جذاب و خلاقانهای را به صورت تابلو میسازند و میتوانند از آنها در اتاق خود استفاده کنند.
17. کارت پستال کودکان
قطعا برای کودکان جذاب است که برای مناسبتهای مختلف بتوانند با وسایل ساده کارت پستالهای جذابی بسازند و هنر خلاقانه خود را به عزیزانشان هدیه کنند. خیلی خوب است که کودک حداقل یک بار این صنایع دستی را بسازد و لذت ببرد.
18. میخ، نخ و تخته
این هنر به کودک، تصویرسازی بصری را یاد میدهد. نخ و تخته چوب با هم ذهن را به سمت نجاری میبرند ولی نخ که اضافه میشود هویت تازهای جان میگیرد. با این سه عنصر میتوان صنایع دستی بی بدیلی خلق کرد. کودک طرح اولیهای بر روی چوب میکشد و با کمک یک بزرگتر روی خطوط طرح میخ میکوبد و نخ را بین میخها میپیچد.
19. کاردستی با حبوبات
برای این کاردستی خلاقانه از انواع حبوبات میتوان استفاده کرد. حتی میتوان بعضی از آنها را رنگ زد. کودک میتواند طرح اولیه را روی مقوا بکشد و با چسب و حبوبات رنگارنگ تصاویر مبتکرانه خلق کند.
20. ملیله کاغذی
ملیله کاغذی یکی از صنایع دستی کودک و حتی بزرگسال است که در آن نوار کاغذهای رنگانگ رول شده، پیچ خورده و فرفری شده و با استفاده از چسب روی سطحی دیگر تصاویر خلاق و شگفت انگیز ایجاد میکنند.
21. معرق چوب
در این هنر اصیل با استفاده از چوب درختان مختلف که رنگهای متنوعی دارند و یک اره مویی، کودک با آموزش مربی طرحهای متفاوتی درمیآورند و تابلوهای چشم نوازی میسازند.
22. آشپزی کودکان
خیلی از کودکان به آشپزی علاقه زیادی نشان میدهند و اگر در پخت غذا همکاری داشته باشند، میل بیشتری به آن نشان میدهند. به فرزندتان اجازه دهید در پخت یکسری غذاهای ساده با شما همراهی کند.
23. پاپیه ماشه
پاپیه ماشه لغت فرانسوی است به معنی کاغذ فشرده شده میباشد. خمیر پاپیه ماشه از ترکیب یکسری مواد با کاغذی که در آب له شده ساخته میشود. این هنر در صنایع دستی کودکان جایگاه ویژهای دارد و با آن مجسمه و ظروف کاربردی جالبی میتوان ساخت.
24. حصیربافی کودکان
وسایل حصیری تاریخچه کهنی دارند و در بعضی از شهرهای ایران مثل شمال یا بافق، جزئی از آداب و رسوم مردم است و کودکان آنها هم علاقه زیادی به یادگیری این صنایع دستی اصیل و جذاب نشان میدهند.
25. سازه ماکارونی
برای شکوفایی استعدادهای کودکان و آشنا شدن آنها با سازههای عمرانی، سازه ماکارونی بسیار کاربردی است و از طرفی سرگرمی خلاقانهای هم میباشد. در این هنر، کودکان یاد میگیرند که مقاومت سازهها با وزنهای مختلف را سنجش کنند.
26. خوشنویسی
خوشنویسی با مداد هنری است که اگر کودک از ابتدایی شروع به یادگیری آن کند، چون هنوز عادتهای بد نوشتاری در او شکل نگرفته، میتواند موفقتر عمل کند. اگر کودکی به خوشنویسی با قلم که از هنرهای اصیل ایران است علاقه داشته باشد، از این هنر نیز میتواند بهره گیرد.
27. کاردستی نمدی کودک
کار با نمد بسیار آسان است و نیازی به دوخت حرفهای ندارد و کودک با داشتن چند طرح و چند رنگ از نمد میتواند کاردستیهای جذابی بسازد که نقش موثری در اعتماد به نفس او دارد.
28. گلدوزی
اگر کودک به گلدوزی علاقهمند است، نگران نباشید و به او اجازه دهید با سوزنهای پلاستیکی مخصوص کودک این کار را انجام دهد. هر کودکی به تناسب سن با سرعت خود یاد میگیرد، با خط صاف شروع کنید و در کنارش باشید تا با کمک شما پله پله یاد بگیرد.
29. ساخت زیورآلات
با استفاده از ابزارهای مختلف و مهرههای متفاوت که در بازار پیدا میشوند و سایر ابزار مورد نیاز، کودک میتواند زیورآلات خلاقانهای را برای خود یا هدیه دادن بسازد یا حتی میتواند با استقاده از آموزشها زیورآلات بافتنی درست کند. این هنر برای بچهها بسیار لذت بخش خواهد بود.
کلام آخر
صنایع دستی کودکان در واقع چیزی فراتر از یک اثر فیزیکی هنری برای آنها است و هر کار هنری که کودک انجام میدهد از چندین نظر زندگی او را غنی میکند. هر کودک از طریق بازی و ارتباط با هنر یاد میگیرد و رشد میکند. یاد میگیرد بسازد، خراب کند و از نو خلق کند. کودکان را تشویق کنید به سوی ساخت صنایع دستی قدم بگذارند و باور کنید این کار تاثیر بسزایی بر آینده آنها و شکل گرفتن شخصیت و هویتشان دارد.